I made this widget at MyFlashFetish.com.

Followers

Islamic Clock

Monday, December 26, 2011

LIKE LAH GAMBAR AKU ~ RAMAI 2

Assalamualaikum. tolong bantu saya untuk klik LIKE/SUKA di

gambar saya! Caranya mudah sahaja, awak hanya perlu klik


LIKE

dahulu di facebook Panduan Selepas SPM di:


www.facebook.com/panduanselepasSPM

Kemudian, Klik LIKE/SUKA pada gambar saya yang ini:


http://www.facebook.com/photo.php?

fbid=265726403487233&set=a.264902566902950.62934.1243

23347627540&type=3&theater


Pertolongan awak amatlah saya perlukan . Ikhlas, memohon


bantuan, sahabatmu


Sunday, December 4, 2011

SETIAUSAHA ASPEK KEPIMPINAN (PERTANDINGAN DESA CEMERLANG) KAWASAN 3 MUKIM API-API ,PONTIAN JOHOR

Assalamulaikum 
Pada hari ini sy ingin mencerita pegalaman selaku menjadi setiausaha untuk pertandingan desa cemerlang , aku diberikan tugai selaku setiusaha aspek kepimpinan , walaubagimanapun , sy tetap meneruskan amanat yg diberikan kerna menjadi setiausaha bukan mudah , banyak hal yg mesti di buat seperti membuat organisasi ajk apsek kepimpinan . Kampung sy kali ini ,kali yg ketiga masuk pertandingan ini , dah sudah mendapat tempat 


ke 3 dan 2 ~ tak tahu pulak tahun ini mcm mana keputusannya ~ hahah ~ setiap malam aku bersama2 dan 
mak dan ayah  aku sy pergi ke balai raya kpg aku untuk membuat persiapan ~ mlm ini mlm yg ke 4 persiapan di buat , hal ini kerana pertandigan nya kan belangsung pada 12.12.2011 ini , persiapan di buat disertai oleh penduduk kpg kayu ara pasung , JKKK kaw3 mukim apai -api dan penghulu mukim api. dan dapat dilihat bertapa semagat nya penduduk kpg kaw aku menyipkan persipan ~ di ucapkan sybas dan terima kasih ~

.
.
>_<
.
.
.
.

tgh menjalan kan tugas ~
.
.
.
.
.
.
.
.
^_^
.
.
.
.
.
JKK kaw.3 tgh membuat kerja masing-masing 

Kelebihan Puasa 9 da 10 Muharram


‘Asyura (10 Muharram)
Ibn ‘Abbas meriwayatkan yang bermaksud: “Apabila Nabi SAW datang ke Madinah, Baginda melihat orang-orang Yahudi berpuasa pada hari ‘Asyura, lalu Baginda bertanya: "Apakah ini?". Mereka menjawab: “Hari ini adalah hari yang baik di mana Allah telah menyelamatkan padanya Nabi Musa dan Bani Israil daripada musuh mereka, maka Musa pun berpuasa”. Lalu Baginda SAW bersabda: "Aku lebih berhak dengan Musa daripada kamu," maka Baginda pun berpuasa dan menyuruh orang ramai supaya berpuasa”. (Riwayat al-Bukhari)
A’isyah r.a berkata (maksudnya): “Rasulullah SAW telah mengarahkan supaya berpuasa pada hari A’syura, dan apabila telah difardhukan puasa Ramadhan, maka sesiapa yang hendak berpuasa (hari A’syura) maka dia boleh berpuasa, dan sesiapa yang hendak berbuka maka dia boleh berbuka (tidak berpuasa)”. (Riwayat al-Bukhari & Muslim).
Daripada ‘Aisyah r.a berkata yang bermaksud: “Orang-orang Quraish di zaman jahiliyah berpuasa pada hari ‘Asyura, dan Rasulullah SAW juga berpuasa pada hari A’syura. Maka apabila Baginda datang ke Madinah, Baginda berpuasa pada hari itu dan menyuruh orang ramai berpuasa. Apabila difardhukan kewajipan puasa Ramadhan, ditinggalkan puasa pada hari ‘Asyura lalu Baginda bersabda: "Sesiapa yang mahu, maka dia boleh berpuasa, dan sesiapa yang tidak mahu berpuasa, maka dia boleh tinggalkannya". (Riwayat al-Bukhari & Muslim)
Inilah beberapa contoh hadith sahih yang menyebut tentang puasa pada hari ‘Asyura. Daripada hadith-hadith ini dapat difahami bahawa puasa pada hari ‘Asyura merupakan suatu perkara yang wajib sebelum daripada difardhukan puasa Ramadhan. Apabila difardhukan puasa Ramadhan pada tahun ke-2 Hijrah, maka kewajipan ini telah gugur. Namun ianya tetap digalakkan dan merupakan salah satu daripada sunnah yang sangat dituntut. Inilah antara kesimpulan yang disebut oleh al-Imam Ibn Hajar al-‘Asqalani (wafat 852H) dan al-Imam Muslim (wafat 676H) ketika menghuraikan hadith-hadith tentang puasa ‘Asyura ini.
(Rujuk Fath al-Bari, Kitab al-Saum, Bab Siyam Yaum ‘Asyura, 4/309, dan al-Minhaj Syarh Sahih Muslim, Bab Saum Yaum ‘Asyura’ 4/245).
Fadhilat Puasa Hari ‘Asyura
Sesungguhnya kelebihan yang dijanjikan oleh Rasulullah SAW bagi sesiapa yang mengamalkan puasa sunat ini amatlah besar. Antaranya ialah apa yang diriwayatkan oleh Qatadah (maksudnya): “Bahawasanya Rasulullah SAW ditanya tentang puasa hari ‘Asyura, lalu Baginda SAW menjawab: "Ia menghapuskan dosa setahun yang lalu". (Hadis sahih riwayat Imam al-Tirmizi).
Dalam riwayat yang lain pula disebutkan bagaimana Rasulullah SAW begitu mengambil berat dan memberi keutamaan kepada amalan puasa pada hari ‘Asyura ini. Hal ini sebagaimana yang disebut oleh Ibn Abbas bahawa beliau pernah ditanya tentang puasa pada hari ‘Asyura ini, lalu beliau berkata: “Aku tidak pernah ketahui bahawa Rasulullah SAW berpuasa sehari kerana mencari kelebihannya di atas hari-hari yang lain kecuali pada hari ini, dan Baginda tidak berpuasa sebulan kerana mencari kelebihan ke atas bulan-bulan yang lain kecuali bulan ini, iaitu: Ramadhan”. (Riwayat Imam Muslim)

Puasa Tasu’a (hari ke-9 Muharram)
Selain daripada berpuasa pada hari ‘Asyura ini, kita juga digalakkan untuk berpuasa pada hari sebelumnya iaitu hari ke-9 Muharram. Ini berdasarkan beberapa hadis sahih, antaranya ialah:
Daripada Ibn Abbas r.a berkata (maksudnya): “Ketika Rasulullah SAW berpuasa pada hari ‘Asyura, Baginda turut mengarahkan orang ramai supaya turut berpuasa. Lalu mereka berkata: Wahai Rasulullah! Sesungguhnya hari ini adalah hari yang dibesarkan oleh kaum Yahudi dan Nasrani. Lalu Rasulullah SAW bersabda lagi: "Sekiranya di tahun depan, jika diizinkan Allah, kita akan berpuasa pada hari ke-9". Ibn Abbas berkata: Tidak sempat munculnya tahun hadapan, Rasulullah SAW wafat terlebih dahulu.” (Riwayat Imam Muslim)
Daripada Ibn Abbas r.a berkata, bahawa Rasulullah SAW bersabda (maksudnya): "Sekiranya aku masih hidup hingga tahun hadapan, nescaya aku pasti akan berpuasa pada hari ke-9". (Riwayat Muslim).
Imam al-Nawawi (wafat 676H) dalam menghuraikan hadis-hadis ini telah menukilkan pendapat Imam al-Syafie dan ulamak di dalam mazhabnya, Imam Ahmad, Ishak dan yang lain-lain bahawa mereka semua ini berpendapat bahawa disunatkan berpuasa pada hari ke-9 dan hari ke-10, kerana Nabi SAW berpuasa pada hari ke-10 (‘Asyura) dan berniat untuk berpuasa pada hari ke-9 (tahun berikutnya). Imam al-Nawawi menyambung lagi: “Sebahagian ulamak berpendapat bahawa kemungkinan sebab digalakkan berpuasa pada hari ke-9 dengan hari ke-10 ialah supaya tidak menyamai dengan amalan kaum Yahudi yang hanya berpuasa pada hari ke-10”. (Rujuk: al-Minhaj syarh Sahih Muslim, Bab al-Siyam, ( Beirut : Dar al-Ma’rifah , cet.7, 2000), jil 4, hal. 254).
Justeru, marilah kita merebut peluang pada kesempatan bulan yang mulia ini untuk menambahkan amalan kita dengan berpuasa sunat. Renungilah saranan yang diberikan oleh Rasulullah SAW seperti mana yang diriwayatkan oleh Jundub bin Sufian bahawa Rasulullah SAW bersabda (maksudnya): "Sesungguhnya solat yang paling utama selepas solat fardhu ialah solat pada waktu tengah malam dan puasa yang paling utama selepas puasa Ramadhan ialah puasa di bulan Allah yang kamu panggilnya Muharram".
(Hadis riwayat Imam al-Nasa’ie dengan sanad yang sahih).

Thursday, November 24, 2011

Jabatan Kemahiran Hidup IPTHO


Jabatan Kemahiran Hidup terdiri daripada empat unit pengajian, iaitu Unit RBT- Kemahiran Teknikal, Unit RBT- Ekonomi Rumah Tangga, Unit RBT- Sains Pertanian dan Unit RBT- Perdagangan dan Keusahawanan. 


Jabatan Kemahiran Hidup berperanan melatih pelajar-pelajar dalam menimba ilmu pengetahuan, kemahiran dan teknologi terkini selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan. 

Jabatan Kemahiran Hidup juga melaksanakan pelbagai kursus dalam perkhidmatan untuk para guru sekolah renda, menengah dan juga pensyarah untuk memperkembangkan tahap profesionalisme secara berterusan.


DI Bilik Jahitan 



Wednesday, November 23, 2011

ALASAN KENAPA PELAJAR UNIVERSITI TIDAK LULUS PEPERIKSAAN

ALASAN KENAPA PELAJAR UNIVERSITI TIDAK LULUS PEPERIKSAAN


Jika kita lihat dari kiraan hari ini, sebenarnya bukan salah mahasiswa bila dia 

tidak lulus 

ujian,

Sebab bagaimana nak lulus, nak belajar pun dia tidak sempat

Tahukah anda, setahun itu hanya terdapat 365 hari yang kita tahu sebagai 

tahun akademik … 

Mari kita kira!

Hari Minggu

52 hari dalam setahun. Anda pasti tahu bahawa hari minggu itu adalah hari 

istirehat. Baki 

tinggal 313 hari.


Hari Cuti Umum


Lebih kurang terdapat 30 hari cuti umum dalam setahun, misalnya tahun baru, hari raya, 


dsb… Baki tinggal 283 hari.


Cuti Semester


Semua pelajar akan bercuti dan tidak akan ada kuliah. Biasanya lebih kurang 2 bulan lebih, 


anggaplah lebih kurang 60 hari.

Baki tinggal 223.



Tidur yang paling baik adalah 8 jam sehari untuk kesihatan, jadi 120 hari 


digunakan untuk 

tidur. Baki tinggal 103 hari.

Beribadat



Paling tidak setengah jam sehari kita beribadah, kita anggarkan 8 hari dalam 


setahun. Baki 

tinggal 95 hari.


Bermain


Hal yang paling baik untuk kesegaran dan kesihatan adalah bermain. Paling 


tidak 

memerlukan 1 jam sehari. Digunakan lagi 15 hari. Baki hari tinggal 80.

Senarai Maktab Perguruan Yang Telah Ditutup

 Salam dan Selamat Sejahtera~ nak kongsi beberapa info pasal IPG 


Tahukah Anda? Berikut merupakan senarai maktab perguruan yang telah 

ditutup:

1. Maktab Perguruan Teruntum (kini sebahagian menjadi Sekolah Kebangsaan 


Teruntum dan sebahagian menjadi IPG Kampus Kuantan)

2.Maktab Perguruan Mohd. Khalid kini menjadi Sekolah Menengah Kebangsaan 


Mohd. Khalid

3.Maktab Perguruan Pasir Panjang kini menjadi Sekolah Menengah Sains 


Terengganu (SESTER)

4.Maktab Perguruan Seri Pinang kini dibiarkan kosong


5.Maktab Perguruan Seri Kota (status tidak diketahui)


6.Maktab Perguruan Kinta, Ipoh kini diambil alih Politeknik Ungku Omar


7.Maktab Perguruan Sains Bintulu kini diambil kembali oleh UPM Kampus 


Bintulu








                                        Maktab Perguruan Teruntum




                                        

                                         Maktab Perguruan Mohd. Khalid







                                     
Maktab Perguruan Pasir Panjang 








 Maktab Perguruan Seri Pinang





 Maktab Perguruan Seri Kota 







                                        Maktab Perguruan Kinta, Ipoh  







     Maktab Perguruan Sains Bintulu 



























Saturday, November 19, 2011

Classmate RBT (SK )SEM 1 PPISMP AMBILAN JUN 2011 di IPGM KAMPUS TUN HUSSEIN ONN, JOHOR




SEM 1 RBT SK PPISMP 

KETUA OPSYEN : MUHD ZAHIN
NAIB. KETUA OPSYEN : WARDAH 

assalamualaikum

sudah habis sem 1 ppismp cos RBT di IPGM Kampus Tun Hussein ONN, sekarang saya cuti sem kali pertama di IPGM KTHO.Pegalaman yang tidak dapat saya rasa selama ini . semasa  sem 1 ppismp , saya telah mendaftar pada 26/6/2011 dkt seri budiman IPGM KHTO . saya tidak terbayang untuk terpilih masuk ke IPG . Cita- cita saya memag untuk menjadi guru. alang bertapa indah dunia ini , saya dapat masuk IPG ,

semasa sem 1 saya terpilih menjadai ketua opsyen 

Friday, November 18, 2011

Rakan- Rakan 1 MALAYSIA

                                            ASSALAMUALAIKUM 
Semenjak sy berada dkt ipg , sy telah bekahwan dgn pelajar 2 dari pelbagai bangsa . 


Pelajar cina ,india dan melayu . semua nya kawan sy . kawan yg saya rapat sekali ialah kavie dan jasen  . 


Mereka bedua merupakan pelajar yg sama cos dgn sy , mereka memgambil cos RBT sjkc bagi jasen, manakala kavie mengambil cos RBT sjkt , sy pulak megambil cos RBT sk .

walaupun belainan bangsa tapi kami tetap di bawah satu payung iaitu 1 MALAYSIA . 


 Di sini (ipg ) sy dapat megenal erti sahabat yg bebilang kaum .


SEMASA hari kemerdekaan 

NOVEL UMAR BIN AL-KHATTAB THE CONQUEROR

Hari ini aku  berada di rumah  .cuti sem bagi ipg sudah bemula .Duduk hanya membaca novel ..umar bin al- kahttab the conqueror . penulis Abdurrahman Asy Ayarqawi 


novel ini baru 4 hari yg lepas beli dkt popular batu pahat mall.sy lebih suka membaca novel2 yg berbentuk sejarah ,fakta dan motivasi . 


minat mula membaca novel baru betapak di hati sy semenjak sy belajar dkt IPG ,


buku yg saya baca kali ini bnyak memberi taladan pada sy . Ia memberi sy semagat untuk terus membaca novel ini..Bil muka surat nya  sehingga 500 lebih . 


waulaupun sy sudah membaca novel ini hanya 200 hlm  tapi jalan cerita dlam novel ini memang seronok , tidak bosan .


Dalam novel ini , kita akan dapat tahu bebagai imput2 yg beguna untuk digunakan dalam kehidupan seharian bagi diri sy ~ ok sy nak sambung  baca lagi novel ini kwn 2


Judul Buku : Umar bin Al Khathab the Conqueror
Penulis : Abdurrahman Asy Syarqawi

Friday, October 7, 2011

Belanjawan 2012

Belanjawan 2012

kemerdekaan kali ke 54 .....
























...kami seramai 2300 guru pelatih mytai hari kemerdekaan ini .....dkt dtrn merdeka .....








































































There was an error in this gadget