hai kwn 2 ...setiap ong ada MKn kegemaran ,,,,di rantau asia ., ter dpt plbg mkn yg sdp2 kwn2..Sy ,,lebih GEMar mkn negaARA indon,,,,becauSE ,,,menERAp kan unsuR kampung DLm mkn itu ........sbg cth menu ayAM PENYek ,,..kwn2 cuba lah rasa kesedaPAN ny ,,,,,,,,,aym ny garing ,,,,,dpt sayur2,,kpg spt kacang pnj ,,,,,,,,,emmmm ,,,,,,aduh teliuh ,,,emmm hahahah ,,,no hal asal kan kamu semua dpt mencuba kesedpan ayam penyek tesebut........esok aku nak beli lah set lengkap ayam penyek dkt ,,,kedai mkn hmp dgn ruMAH aku ,,,huhuhuhu ,,,,,,,,,harga pun bepatutan ,,,,,emm ,,,,,,RM 5.00 je satU set.....
ada nasI JUga ....sedap tau cuba Kwn rasa,,,,,,,sdp...,\ samabal belacAN PUN ADa ada ..ala2 kpg ,,gitu huhuhuhu |
aYAM ny ...sdp banyak rempah dan rasanya wau ,,,,,,x dpt dikatakan |
TImun pUN ada ,,,,,,,tahu pu ada juga ........ |
aduh2 x dpt dikatakan kesedapannya.............. |
,,,,oleh itu kwn cpt 2 catat ,,lah dkt buku ,,,,sebagai panduan,,,jika hendak masak mENU INI
Ayam:
1/4 ayam tua (pencen)Bahan untuk perap ayam:
4 ulas bawang putih5 ulas bawang merah
2 sudu besar ketumbar
50 gm jintan manis
50 gm jintan putih
* semua bahan ni dikisar
Cara menyediakan ayam penyet:
- Ayam diperap 30 minit dengan barang yang dikisar tadi tu (bahan untuk perap ayam) dengan sedikit garam
- Rebus ayam tadi sehingga empuk sebelum digoreng garing dan minyak kena panas
- Kemudian hidangkan bersama hirisan timun, salad, kobis dan ulam-ulam yang anda suka
Menyediakan sambal
- Bahan-bahan ialah 20 biji cili api, 5 biji cili merah, 3 biji tomato dan 3 inci belacan
- Semua bahan ini digoreng terlebih dahulu sebelum ditumbuk (nak blend pun boleh).
- perah kan air asam dkt sambal
1 comments:
salam...abg eq dah follow semula..
selamat berblogging ok..
Post a Comment