I made this widget at MyFlashFetish.com.

Followers

Islamic Clock

Monday, February 14, 2011

,,,,,VAlentiNE.,,,,,,


Pendapat pertama mengaitkannya dengan pesta sambutan kaHari ‘kasih sayang’ yang dirayakan oleh orang-orang Barat pada tahun-tahun terakhir disebut ‘Valentine Day’ amat popular  Malaysia juga. Lebih-lebih lagi apabila menjelangnya bulan Februari di mana banyak kita temui jargon-jargon (simbol-simbol atau iklan-iklan) tidak Islami hanya wujud demi untuk mengekspos (mempromosi) Valentine. Berbagai tempat hiburan bermula dari diskotik(disko/kelab malam), hotel-hotel, organisasi-organisasi mahupun kelompok-kelompok kecil; ramai yang berlomba-lomba menawarkan acara untuk merayakan Valentine. Dengan dukungan(pengaruh) media massa seperti surat kabar, radio maupun televisi; sebagian besar orang Islam juga turut dicekoki(dihidangkan) dengan iklan-iklan Valentine Day.


SEJarah NYa
 Rom kuno sebelum kedatangan agama Kristian yang dinamakan Lupercalia. Lupercalia merupakan upacara penyucian diri yang berlangsung dari 13hb hingga 18hb Februari. Dua hari pertama me…reka menyembah dewi cinta bagi kaum Rom kuno yang bernama Juno Februata. Pada hari ini para pemuda Rom memilih nama-nama gadis-gadis yang menjadi pilihan mereka lalu dimasukkan ke dalam sebuah kotak.
Setiap pemuda tersebut kemudiannya akan mencabut nama tersebut dari dalam kotak itu secara rawak. Nama gadis yang tertera di dalam kertas tersebut akan menjadi pasangan yang akan menjadi objek hiburan seksnya selama setahun. Pada 15 Februari, mereka meminta perlindungan dewa Lupercalia dari gangguan serigala. Pada hari ini mereka akan
menyembelih seekor anjing dan kambing.
Kemudian mereka akan memilih 2 pemuda Rom yang dianggap paling gagah untuk menyapukan darah binatang tersebut ke badan mereka lalu mencucinya pula dengan susu. Setelah itu akan di adakan perarakan besar-besaran yang diketuai 2 pemuda tersebut dan mereka berdua akan memukul orang ramai yang berada di laluan mereka dengan kulit binatang dan para wanita akan berebut-rebut untuk menerima pukulan tersebut kerana mereka beranggapan ianya akan menambahkan kesuburan mereka.
Pendapat kedua mengaitkannya dengan kematian paderi St. Valentine ketika pemerintahan Raja Rom yang bernama Claudius II. Terdapat 2 versi cerita berkaitan dengan St. Valentine ini.
Versi pertama. Pada masa pemerintahan Claudius II, kerajaan Rom yang menyembah dewa-dewi amat memusuhi penganut agama Kristian dan para mubaligh Kristian telah dipenjara serta disiksa. St. Valentine sebagai seorang yang tegar menganut agama Kristian dan aktif menyebarkan ajaran tersebut turut dipenjarakan oleh Cladius II. Dikhabarkan St. Valentine walaupun dipenjarakan, beliau tetap mengajar dan menyebarkan agama tersebut di kalangan banduan-banduan penjara di samping membantu tawanan-tawanan
penjara meloloskan diri dari penjara.
Kegiatan ini telah diketahui oleh Cladius II dan beliau memerintahkan St. Valentine diseksa dan akhirnya dihukum bunuh pada 14 Februari. Pengorban yang dilakukan oleh St Valentine ini dianggap oleh penganut Kristian sebagai satu pengorbanan yang besar demi kecintaan beliau terhadap agamanya. Malah St. Valentine disamakan dengan Jesus yang dianggap oleh penganut Kristian mati kerana menebus dosa yang dilakukan oleh kaumnya.
Dikatakan juga bahawa ketika di dalam penjara, beliau telah jatuh cinta dengan anak salah seorang pegawai penjara dan di akhir hayatnya sebelum dibunuh, beliau sempat menulis sepucuk surat cinta kepada gadis tersebut yang bertandatangan ‘From your Valentine’ (Daripada Valentinemu). Maka orang-orang Kristian mengambil sempena 14 Februari itu untuk meraikan hari kasih sayang demi memperingati hari kematian paderi mereka St. Valentine.
Versi kedua. Claudius II beranggapan bahawa anggota tentera yang muda dan masih bujang adalah lebih tabah dan kuat ketika berada di medan peperangan berbanding dengan mereka yang telah berkahwin. Justeru itu Cladius II menghalang para pemuda dari berkahwin. Namun demikian St.Valentine menentangnya dengan keras dan beliau telah melakukan upacara pernikahan terhadap para pemuda-pemuda Rom secara sulit. Aktiviti St. Valentine ini akhirnya dapat diketahui oleh Cladius II lalu beliau mengarahkan St. Valentine ditangkap dan dihukum gantung pada 14 Februari 269 M.
Pendapat ketiga. Ia dirayakan sempena kejatuhan Kerajaan Islam Andalusia di Sepanyol. St. Valentine merupakan individu yang telah memainkan peranan penting dalam usaha menjatuhkan kerajaan Islam pada masa itu. Disebabkan sumbangan beliau itu, St. Valentine dianggap sebagai kekasih rakyat. 14 Februari 1492 merupakan tarikh kejatuhan Islam di Sepanyol dan dianggap pada hari itu hari kasih sayang kerana mereka menganggap Islam adalah agama yang zalim.
Pendapat keempat. menyatakan sambutan hari Valentine ini bersempena dengan sifat burung yang musim mengawan burung yang jatuh pada 14hb Februari. Ini merupakan pendapat tradisi orang Inggeris.
olEH itu seBAgia umat isLAM heNDk lah  Kita JAUhi  uPACara ini ,,,,,agar akiDAh kita X rosak
 sebagai umat islam yg di wajib kan patuh kpd ajaran islam dan berpegang kpd al-quran dan al sunah ,,,,tinggal kan perbuatan sia2 ini. ini kerana,kita boleh memesong kan akidah kiat,,,,

Sunday, February 13, 2011

manis:

manis:
free counters

ALm tadiKA .....Aku


Zahin ......cool.hot.... Slideshow: ............
dunIA in x  ana yg punya ,,,entah bila akU   1 pakaRA yg x mungkin ana nak kata kan kpd semua ,,,dulu Aku bukan pelajar YG pandai ,,,,,kehiduPan akU sebagai seong pelajar berMUla dari ana tadIKA lagi AKU seong plj yg kuraNG pandai ,,,banyak main ,,,,entah lah pd masa itu aKU blum mempunyai maiNAT untuk bELAJr ,diKATAN ,minda beluM berkemBANG ,,huhuhuhuhu,,,,,aku PEnah INgt sEmasa aKU PUlng dri SEkolah TAdika ,,,ayh aku amBIL aku....sEring Kali dia mebaWA aku PG kE kedai runcit ..,,,,aKU meMINta ayH aku membELI kan jajan,,,,keBANYAkan peMINtaan aku x diTunaikan keRANA ayh aku X suKA aku In mkn jajan ,,,,,aku menagis .....utuk dpt kan makanan  ragan terseBUt
,,,,,,sampai SAhaja dkt rumah ,,tagisan AKU x terpadam dlm diri ku mahu pUN ayH ku ....,,,,,peLbagi cRA telah di LAkukan olh ayh aku Utk memuJUK kan daku ...aku masih ingat ,,puJUKan yg DI lakukan OLh ayh aku ialah memasakkan MAKANAN yg aku gemari ia ITu bubur somsom,,,huhuhuhuh ...sedap ,,,,,,keseDIHAN ,,aku mula meng hilang dLM diri ku ,,,huhuhuh,,,,,,,,itu,,lah KISAh X dpt aku LUPA kan diAlm tadiKA ,,,,,huhuhuuhu
INi resepi bubur somsom
dp my FAher
 • 100 g tepung beras
 • 100 g tepung jagung
 • 1,500 ml santan
 • 100 ml air pandan                                                   A
 • 1 sk garam atau secukup rasa                    
 • sedikit pewarna hijau
......................................................................................................................................................
 • SIRAP GULA MELAKA :-
 • 500 g gula melaka
 • 1000 ml air
 • 3 helai daun pandan

Cara-cara

 1. Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
 2. Satukan kesemua bahan (A) dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
 3. Tuang adunan ke dalam  acuan dan sejukkan.
 4. Sajikan bersama sirap gula melaka.
 5. Klik untuk isi cara-cara di sini

Saturday, February 12, 2011

Islam Unites Us All – Poster | IslamicStyle Gallery: Wallpapers & Pictures

Islam Unites Us All – Poster | IslamicStyle Gallery: Wallpapers & Pictures

Quran MP3 - القرآن الكريم - koran karem

Quran MP3 - القرآن الكريم - koran karem